Pokončna solata

Pokončna solata

Če sem prejšnji teden namerno kompliciral, bom ta teden namerno poenostavljal. Recept, ki ga predstavljam tokrat lahko prilagodite po svojih željah, dodate ali odvzamete, kar vam ustreza.

Sestavine za 4 osebe:

Mešana solata (zelena solata, radič, motovilec, rukola)

8 rezin edamca ali ementalca

sveži jurčki

4 prepeličja jajca

ena šalotka

oljčno olje

sol/poper

Za vsako osebo vzamemo dve rezini sira in ju položimo tako, da se notranja robova dotikata in ju položimo na peki papir ter za par sekund segrejemo v mikrovalovni pečici. Nato sir ovijemo okrog valjastega predmeta (lahko je manjša steklenica, kovinski tulec ali kaj podobnega). Pazite, ker je sir precej vroč. Tako oblikovan sir pustimo, da se ohladi.

Med tem časom na šalotki in oljčnem olju popražimo jurčke, da zlato porumenijo in jih nato v mikserju do gladkega zmešamo. Med mešanjem dodajamo oljčno olje, da dobimo gladko maso. Solimo in popramo po okusu. Prepeličje jajce skuhamo v vodi.

Ker so prepeličja jajca precej majhna, do trdo kuhanega potrebujemo le kakih 5 minut. Nato jajca olupimo in jih spaniramo na enak način, kot bi panirali zrezke.

Na krožnik najprej damo jurčkovo kremo, posebej napolnimo sir z razno zelenjavo in sicer do te mere, da sir lepo samostojno stoji pokončno. Tako pripravljen „stolp“ postavimo na jurčkovo kremo in pokapamo z oljčnim oljem. Dodamo panirano jajce in postrežemo. Zadeva je lepa na pogled in lahko služi kot predjed ali kot bolj lahka glavna jed.

Do naslednjič vam želim dober tek.