Ker od poletja ni bilo veliko …

Že naslov da slutiti, da tokratni recept ne bo nekaj lahkega in osvežilnega, saj osvežitve v teh dneh res nismo potrebovali.

Ko sem minuli teden zaključeval letni dopust, sem se zalotil kako zrem v strop in razmišljam o kosilu. Glede na zunanjo temperaturo sem si zaželel nekaj okusnega, kar ne bi terjalo preveč truda. Spomnil sem se, da omari še vedno tiči neodprta vrečka mešanice stročnic. To mešanico dobite v vsaki bolje založeni trgovini z živili.

Priprava je precej enostavna, vendar vas opozarjam, da si boste morali vzeti približno 1 uro časa. Če imate možnost, uporabite ekonom lonec (kuhanje se krajša približno na polovico) ali pa stročnice pred kuhanjem par ur ali še bolje, čez noč namakajte v vodi, da se nekoliko zmehčajo.

Najprej sem malo šalotke popražil na oljčnem olju, dodal mešanico stročnic in še to malo pražil. Če vaša mešanica vsebuje fižol, vam svetujem, da mineštro solite šele na koncu, ker lahko fižol ostane trd. To velja, če mešanice ne boste namakali. Ko mešanico malce popražite, dolijte toliko vode, da vse skupaj prekrijete za približno dva prsta. Kuhajte toliko časa, dokler niso stročnice mehke in kremaste. Po potrebi med kuhanjem dodajte še nekaj vode. Dodajte sol in poper po okusu.

Po želji lahko seveda dodate kakšen kos prekajenega mesa, hrenovke ali kaj tretjega. Lahko dodate tudi kakšno drugo kuhano zelenjavo. Skratka, odprite srce domišljiji.

Poleg mineštre lahko ponudite popečen kruh ali kruhove kocke.

Naj vas čim manj zebe. Dober tek.