Mamini recepti #1

Doma sem velikokrat potarnal, da si želim, da bi zbral vse recepte, ob katerih sem odraščal in ki jih še vedno obožujem. Včasih se mi zdi, da čas tako hitro teče mimo mene, da je vsak dan pomemben in vsak recept, ki ga je moja mama pripravljala, ko smo bili otroci in tudi danes, ko smo nekoliko večji, a še vedno otroci.

Jed, ki vam jo predstavljam danes, me vsakič posebej odpelje v preteklost. Seveda ne pričakujem, da bo enak učinek imela tudi pri vas, zagotavljam pa, da boste s to sladico presenetili in prepričali marsikaterega jedca in ljubitelja sladkega.

Testo:

500 g namenske moke

250 g masla

1 kocka kvasa (42 g)

3 žlice sladkorja

1 dl mleka

3 rumenjaki

Nadev:

300 g mletih orehov

sladkor

marelična marmelada

Preliv:

150 g temne čokolade

voda

sladkorjem

10 g masla

Kvas damo v mlačno mleko, v katerem smo prej raztopili sladkor.

Ostale sestavine zmešamo in jim dodamo prej dobljeno mešanico kvasa in mleka. Testo razdelimo na 4 enake dele in pustimo nekaj časa, da vzhaja.

Vsak del posebej razvaljamo. Uporabimo pekač dimenzij približno 40 x 30 cm (višina: 6 cm). Prvi raztegnjeni del damo v pekač in namažemo z marelično marmelado in potrosimo z orehi ter sladkorjem. Nadaljujemo z drugo plastjo, marmelado, orehi in sladkorjem do vrha. Vrhnja plast ostane brez nadeva, vendar jo z vilicami prebodemo, da se med ne dvigne prekomerno.

Pečemo pri 200ºC približno 1/2 ure.

Tako pečeno pecivo vzamemo iz pečice in jo dobro ohladimo.

Med tem časom pripravimo čokoladni preliv:

V kozici zmešamo čokolado, sladkor in vodo. Kuhamo dokler masa ni gladka. Preden odstavimo kozico, dodamo čokoladi kocko masla. Tako dobljeno maso prelijemo čez pecivo.

Vse skupaj ohladimo.

Preprosto in sladko.