Makroni (macaroons)

Oboževani, osovraženi, za nekatere vsakodnevno opravilo, za druge nočna mora.

Pred časom sem jih imel priložnost poskusiti v Parizu, kjer naj bi se jedli najboljši makroni. Nisem bil razočaran. “Originalni” makroni so bili mehki, nežni, okusni. Barvite skorjice spominjajo na bombone, vsekakor pa gre za zelo sladek in nasiten priboljšek.

Da bi uspel sam narediti enako dobre makrone, kot sem jih jedel v Parizu, je seveda utopično, zadal pa sem si cilj, da se jim bom kar najbolj približal.

Recept sem seveda iskal na spletu, kljub temu, da obstaja kar nekaj knjig, ki se ukvarjajo izključno s pripravo makronov. Našel sem recept, ki peku omogoča, da po svoje dodaja sestavine, barve in poskuša različne variacije na osnovno temo.

Kot sem že povedal, veljajo makroni za tisto vrsto piškotov, ki jih je zelo težko narediti. Ker sam nimam take izkušnje, bom z vami delil, recept, ki sem ga v zelo kratkem času uporabil štirikrat in čisto vsakič je bil rezultat odličen. Vse kar morate storiti je, da se zelo NATANČNO DRŽITE navodil, ki jih bom napisal.

Najprej sestavine:

3 jajca

200 g sladkorja v prahu

100 g mandljeve moke

50 g navadnega sladkorja

Ščepec soli

Po želji, barvilo za živila

Za polnilo:

60 g masla

100 g malin

75 g sladkorja v prahu

Priprava:

OPOZORILO ŠT. 1: jajca morajo biti na sobni temperaturi. Če bodo premrzla, recept ne bo deloval.

Beljak ločite od rumenjakov in jih dajte v posodo, kjer jih boste stepali. Zmešajte sladkor v prahu in mandljevo moko in vse skupaj presedite skozi sito. Tako bo suha snov res rahla.

Z mešalnikom začnite stepati beljake. Če imate ročni mešalnik, ga držite povsem pokončno, da v beljake ne boste vnesli preveč zraka. Hitrost mešanja naj bo na začetku najmanjša. Ko izgine vsa “tekočina”, dodajte ščepec soli. Ko se začne snov strjevati, počasi dodajajte navaden sladkor. Ko dodate sladkor, lahko hitrost mešanja povečate. Rezultat naj no “samostoječ” beljak.

V tem trenutku lahko beljakom dodate barvilo. Lahko ga dodate malce več, ker bo tonaliteta med peko nekoliko zbledela.

Nato dodajte mešanico sladkorja in mandljeve moke. Celotno količino stresite v posodo z beljakom.

OPOZORILO ŠT. 2: Postopek mešanja je ključnega pomena za uspeh. Če boste maso mešali premalo, bodo makroni grudasti, če jih boste mešali preveč, bodo pre tekoči. Ubrati morate vmesno pot. Za občutek mora biti masa tako gosta kot recimo lava. Torej ne pre tekoče, ne pregosto.

Dobljeno maso dajte v vrečko za okraševanje tort, namestite nastavek, ki ima okroglo odprtino in makrone nabrizgajte na papir za peko. Takoj bo jasno, ali ste dovolj natančno sledili navodilom.

OPOZORILO ŠT. 3: Tako dobljene makrone nujno pustite stati vsaj pol ure v ne pretoplem in ne prevlažnem prostoru. Na njih se bo ustvarila zaščitna opna, ki bo makrone med peko zaščitila.

Pečico segrejte na 150C in ko ste preverili, da se je na makronih oblikoval zaščitni sloj, jih dajte v pečico in pecite 12-13 minut. Če so pečeni lahko preverite tako, da jih s prstom prismete po vrhu. Običajno so pečeni po največ 14 minutah. Če imate pladnjev več, NIKOLI ne pecite vseh naenkrat!

Makrone vzemite iz pečice in jih povsem ohladite.

Med tem časom lahko pripravite polnilo.

V posodi zmešajte maslo in sladkor. Dobljena masa mora biti svetlo rumene barve. Izbral sem malinino polnilo, za kar potrebujete sveže ali zamrznjene maline. Če so maline sveže, jih stresite v cedilo in iz njih iztisnite sok, če so maline zamrznjene, jih boste morali najprej malce pokuhati, da bodo izpustile sok. Nato jih prav tako pretlačite skozi sito. Dobljen sok dodajte mešanici masla in sladkorja in dodatno mešajte. Tako dobljeno polnilo lahko shranite v hladilniku medtem ko čakate, da se makroni povsem ohladijo.

Makrone napolnite s polnilom in jih shranite na hladnem. Najvišja temperatura, ki jih makroni prenesejo, je 25 stopinj C.

Tako, malo sestavin, malce več dela, zelo veliko potrpljenja. To je recept za čudovito francosko sladico, ki jo poznajo po vsem svetu.

Ali jih boste oboževali, ali boste ostali ravnodušni je seveda odvisno od vas, vsekakor pa lahko s tem barvitim posladkom presenetite vsakogar.

Torej, jajca takoj iz hladilnika na toplo, izberite barvo in polnilo ter zavihajte rokave.

Tokrat vam bolj kot kdaj koli prej voščim Bon appetit!