Grški jogurt s pistacijo

Navdih sem dobil pri enem izmed trgovcev, kjer je možno kupiti grški jogurt s pistacijo. Rekel sem si, zakaj ne bi izpustil vseh nepotrebnih dodatkov, ki jih najdemo v tovrstnih izdelkih in pripravil jogurt kar doma.

Za 4 osebe potrebujemo:

125 g oluščenih pistacij

30 g mandljev ali mandljeve moke

60 g sladkorja

20 g vode

3 kapljice mandljevega ekstrakta

1-2 žlički sončničnega ali arašidovega olja

Grški jogurt

Pistacije 15 minut pražimo v pečici pri 150°C in jih nato nekoliko ohladimo.

Med tem časom damo v kozico sladkor in vodo ter oboje segrevamo do temperature 120°C. Če nimate termometra, naj za občutek povem, da pri tej temperaturi voda sladkorjem že pošteno vre.

Nato ohlajene pistacije vržemo v sladkorni sirup in mešamo toliko časa, da pistacije nekoliko kristalizirajo. Kozico nato odstavimo.

V mikser damo kristalizirane pistacije, mandlje in mandljev ekstrakt ter par minut miksamo. Nato počasi dolivamo olje, dokler ne dobimo gladke mase.

Tako pripravljen kremo lahko uporabimo za dodatke k drugim receptom ali pa jo jemo kar takšno kot je.

Načeloma bi lahko recept pripravili tudi brez sladkorja. V tem primeru tisti del z vodo in sladkorjem enostavno odpade. Vsekakor pa priporočam, da pistacije pred uporabo nekoliko popečete, ker bodo tako dale več okusa.

Jaz sem tako dobljeno kremo umešal v domač grški jogurt, ki ga pripravljam na klasičen način s precejanjem doma pripravljenega navadnega jogurta. Če tak jogurt s pistacijami dobro ohladite, bo primerna sladica tudi za te vroče poletne dni.