Martin #3: Račja prsa s sladkim krompirjem, rdečo peso in granatnim jabolkom

(Za 4 osebe)

4 račja prsa

3 manjše rdeče pese

2 sladka krompirja

javorjev sirup

oljčno olje

maslo

sol

granatno jabolko

mešanica začimb:

koriandrova semena

semena kumine

janeževa semena

posušena sivka

poper

Začimbe zdrobimo v možnarju in shranimo za kasneje.

Pečico segrejemo na 190 stopinj in rdečo peso z olupkom in prekrito s folijo postavimo v pečico za 30-45 minut. Sladki krompir olupimo, narežemo na kocke, damo na pekač in na hitro polijemo z oljem ter solimo. Krompir damo v pečico, v kateri se že peče rdeča pesa in ga pečemo 40 minut. Ko je rdeča pesa zmehčana, jo ohladimo in olupimo ter narežemo na kocke.

Račja prsa naprej zarežemo na strani, kjer je koža. Pazimo, da ne zarežemo do mesa. Naredimo kakih šest zarez po celotni dolžini kože. Tako bo koža med pečenjem lepo hrustljava. Močno solimo in popramo na obeh straneh. V hladno neoprijemljivo ponev položimo račja prsa s kožo navzdol. Pri peki ne potrebujemo nikakršne maščobe, ker bo račka spustila precej maščobe. Na maksimalnem ognju pečemo 6 minut in ves čas odlivamo sproščeno maščobo. Po šestih minutah še 4 minute pečemo na drugi strani. Nato ponev damo v pečico za 2 minuti na 220 stopinj. Če nimate ognjevarne ponve, račja prsa dajte na ogret pladenj za pečenje.

Po dveh minutah račko vzemite iz pečice in jo dajte na nevročo površino ter jo pustite počivati 5-7 minut.

Spet je na vrsti mešanica začimb. Posujte jo na raven krožnik in vanj položite raco z mesom navzdol. V srednje topli ponvi segrejte maslo in ko se začne peniti za minuto položite raco s stranjo, na kateri so začimbe. Dodajte kakih 5 žlic javorjevega sirupa in počakajte nekaj trenutkov, da se lepo segreje. Vzemite iz ponve in narežite na rezine. Pazite, da rezine ne bodo pretanke, saj se bodo tako hitreje ohladile.

Na krožnik dajte krompir in rdečo peso, nanju postavite račja prsa in prelijte z javorjevim sirupom, ki ste ga greli skupaj z raco. Dodajte par zrn granatnega jabolka in uživajte.