Juha peteršiljeve korenine na Okusih Vipavske 2016

Za liter juhe potrebujemo:

300 g peteršiljeve korenine

1/4 koromača

1/8 glave zelene

1 šalotka

1 strok česna

jušna osnova ali juha

½ dl belega vina

oljčno olje

sol/poper

Peteršiljevo korenino očistimo in narežemo na kolobarje. V kozico damo oljčno olje in ko se ta segreje, dodamo šalotko, koromač, zeleno in česen. Par minut tako pražimo in nato dodamo še peteršiljevo korenino. Celoten čas praženja naj traja približno 15 minut, da se zelenjava nekoliko zmehča. Deglaziramo z belim vinom in z dna posode dobro postrgamo morebitne rjave dele. Nato zalijemo z jušno osnovo, lahko pa tudi z vodo, da tekočina povsem prekrije zelenjavo. Jaz sem uporabil razmerje 1/3 jušne osnove in 2/3 vode. Zelenjavo tako kuhajte dokler korenina ni povsem mehka (približno 30 minut).

Kozico odstavimo in zelenjavo zmiksamo s paličnim mešalnikom ali v mikserju. Če je dobljena juha pregosta, ji lahko dodamo vodo, dokler ne dobimo prijetno tekoče in gladke juhe. Solimo in popramo. Juho ponudimo mlačno.

Juha je odlična z dodatkom par kapljic peteršiljevega olja, ki ga pripravimo tako, da oljčno olje zmiksamo skupaj z zelenim delom peteršilja. Nato to mešanico damo v višjo plastično ali stekleno posodo ter jo položimo v hladilnik za en dan. Med tem časom bo nastala peteršiljeva usedlina, ki jo potem enostavno filtriramo v drobnem cedilu. Tako dobimo oljčno olje, ki je bolj zelene barve in prijetnega peteršiljevega okusa.

Na fotografiji je še popečen kruh, ki je namazan z mešanico sirnega namaza in sesekljanega čemaža. Čemažev namaz je odličen dodatek za peteršiljevo juho, saj se okusa čudovito dopolnjujeta.