Obrnjen kolač z mandarinami

Sestavine:

67 g rjavega sladkorja

60 g masla (razdeljenega na 30+30 g)

6 mandarin

355 g polnozrnate pšenične moke

7,5 g pecilnega praška

½ žličke sode

½ žličke soli

30 g sončničnega olja

155 g belega sladkorja

2 veliki jajci

2 žlički vaniljinega ekstrakta

177 g pinjenca

Pečico segrejemo na 180°C.

Vzamemo pekač za torte velikosti 20-22 cm in vanj postavimo peki papir, ki mora biti malo večji od pekača (tako boste prepečili, da bi tekočina stekla iz pekača). V manjšo ponev damo rjavi sladkor in polovico masla in na srednjem ognu segrevamo toliko časa, da se maslo raztopi. Rjavi sladkor z raztopljenim maslom damo v pekač za torte in pazimo da pustimo prazno približno 2 cm roba. Vzamemo eno mandarino in naribamo lupinico ter damo na stran.

Mandarinam odrežemo dno in nato narežemo na kolobarje. Tako narezane kolobarje damo v pekač in sicer najprej en kolobar na sredino in nato nadaljujemo v krogu, da se kolobarji nekoliko prekrivajo. Tako nadaljujemo do roba pekača.

V ločeni posodi zmešamo moko, pecilni prašek, sodo in sol. V drugi posodi stepemo drugo polovico masla, beli sladkor in olje. Stepamo dokler mešanica ne postane rahla in svetle barve (približno 2 minuti). Dodamo 2 jajci vsako posebej. Dodamo še vanilijo in mandarinino lupinico. Izmenično in počasi dodajamo moko ter pinjenec. Testo nato damo v pekač in zravnamo zgornji del.

Pečemo 40-50 minut oziroma toliko časa, da je nož, ki ga zapičimo v testo, čist.

Ko je kolač pečen, ga vzamemo iz pečice in pustimo hladiti 10 minut. Z nožem zarežemo po obodu kolača in ga obrnemo narobe ter položimo na servirni krožnik.