If chocolate is your thing

Okrog božiča si po navadi brez slabe vesti privoščimo več in če razmišljate enako, potem poskusite to enostavno čokoladno pito.

Testo za pito:

500 g gladke bele moke (tip 500)

250 g masla, segretega na sobni temperaturi

180 g sladkorja

semena enega stroka vanilije

3 rumenjaki

1 celo jajce

ščepec soli

Moko presejemo v posodo, dodamo maslo in ga dobro vgnetemo. Dodamo sladkor, vanilijo, jajca in sol. Gnetemo približno pol minute, ovijemo v plastično folijo in damo v hladilnik eno uro.

Pečico segrejemo na 175°C, testo razvaljamo na pomokani površini na debelino približno pol centimetra. Če kaj testa ostane, ga lahko zmrznete in tudi po dveh mesecih bo še vedno uporabno. Zvaljano testo damo na valjar in prekrijemo pekač za pite. S prsti testo sploščimo in ga porazdelimo po celotni površini. Z vilico napikamo testo in ga prekrijemo s papirjem za pečenje ter ga obtežimo s kroglicami ali fižolom. Pečemo 15-20 minut. Če se papir po tem času lepo odlepi, ga odstranimo in pečemo še dodatnih 10 minut. Nato testo ohladimo.

Za čokoladno kremo

190 g sladkorja

35 g koruzne moke

700 ml mleka

4 rumenjaki

180 g temne čokolade

2 žlički vanilijevega ekstrakta

2 veliki žlici masla

V kozici zmešamo sladkor, moko in sol ter dobro premešamo. Zalijemo z mlekom. Dodamo rumenjake in na srednjem ognju začnemo mešanico segrevati. Ko se ta začne gostiti, umaknemo z ognja in dodamo čokolado, ki smo jo predhodno na drobno narezali z nožem. Dobro premešamo, dodamo vanilijev ekstrakt in maslo, ki bo kremi dal lesk. Prelijemo v ohlajeno testo in damo na hladno za 3-4 ure. Če kaj kreme ostane, jo lahko pretočite v skodelice in jo pojeste kot puding. Kremi lahko po želji dodate suho sadje, oreščke in začimbe.

Če ste zares božično razpoloženi, lahko zraven pite ponudite par velikih žlic stepene smetane.