Brancin s koromačevim pirejem

Pomlad je končno tu in skrajni čas je, da se tudi na mizi pozna barvitost in bogatost spomladanskih mesecev. Ker je splošno znano, da so ribe zdravo živilo, ki premalorat zaide na našo mizo, sem tokrat pripravil barvit krožnik, ki kar kriči po pomladi.

Za 4 osebe potrebujemo:

4 srednje velike brancine oziroma 8 filejev

5 krompirjev

1 koromač

Grozd češnjevih paradižnikov

Svež origano

Limonin sok

Mleko

Maslo

1-2 korenčka

Sol/poper

Brancina sfiliramo oziroma kupimo že pripravljene fileje. V vodo damo olupljen in narezan krompir ter na majhne kose narezan koromač. Ko voda zavre, jo solimo in kuhamo toliko časa, dokler nista krompir in koromač mehka. Med tem časom olupimo in na četrtine narežemo korenček. Damo ga v slan krop in kuhamo do srednje mehkega. Nato kuhan korenček v ponvi na oljčnem olju par minut pražimo.

Ko sta krompir in koromač kuhana, ju odcedimo in damo v posodo ter pretlačimo. Solimo, dodamo par žlic masla in dodajamo mleko ter mešamo dokler ne dobimo mehkega pireja. Popramo.

Češnjeve paradižnike v ponvi par minut pečemo na oljčnem olju, da rahlo karamelizirajo.

Fileje brancina zarežemo po koži, zaradi česar bo koža po peki prijetno hrustljava. Fileje solimo na strani kože in s kožo navzdol damo v vročo ponev z oljčim oljem. Brancine pečemo 3-4 minute in jih potem obrnemo ter pečemo še 30 sekund.

Na krožnik damo najprej koromačev pire, nanj položimo fileje brancina, paradižnik in korenje. Ribo pokapamo z limoninim sokom in dodamo par vejic svežega origana.