Torta z mangom

Sestavine:

Mangov pire:

250 g svežega manga50 g sladkorja
5 g limoninega soka

Čokoladni mousse:

50 g temne čokolade
15 g sladke smetane
1 listič želatine
50 g sladke smetane, stepene do 50%

Mangov mousse:

80 g toplega mangovega pireja
2 lističa želatine
30 g sladke smetane, stepene do 50%

Podlaga:

80 g zdrobljenih piškotov 25 g stopljenega masla

Mangov cheesecake:

150 g cream cheese
15 g sladkorja v prahu
30 g navadnega jogurta
2 g ekstrakta vanilije
120 g mangovega pireja
2,5 lističa želatine
150 g sladke smetane, stepene do 50%

Dekoracija:

30 g toplega mangovega pireja 30 g tople vode
2 lističa želatine
60 g manga

Navodila za pripravo:

Najprej pripravimo mangov pire: sestavine pokuhamo v posodi in zmiksamo do gladkega pireja.

Uporabil sem 15 cm okrogli model. Če imate večji model, lahko količine ustrezno prilagodite.

Za podlago zmeljemo ali zdrobimo piškote in jih prelijemo s stopljenim maslom. Piškote damo na dno modela in jih dobro pretlačimo ter damo v hladilnik za pol ure.

Pripravimo čokoladni mousse: v kozici segrejemo čokolado in smetano (15 g), dokler se čokolada ne raztopi. V hladni vodi približno 5 minut namakamo listine želatine, jih dobro odcedimo med rokami ter dodamo še vroči čokoladi in dobro premešamo. Posebej stepemo smetano. Mousse bo lažje zmešati in bo bolj gladek, če boste smetano stepali le nekje do polovice (če je torej povsem stepena smetana 100%, jo mi stepemo do 50%). Tako dobljeno kremo prelijemo v model s piškoti ter damo v hladilnik za približno 30 minut.

Mangova plast: 80 g mangovega pireja segrejemo v mikrovalovki ali v kozici, dodamo želatino (predhodno namočeno v hladni vodi) in sladko smetano, stepeno do 50%). Mousse prelijemo čez čokoladno plast in damo v hladilnik za 30 minut.

Pripravimo cheesecake: cream cheese (Philadelphia ali kakšnega drugega) naprej dobro premešamo z metlico, dodamo sladkov v prahu, jogurt, vanilijo in mangov pire. Lističe želatine ponovno najprej namočimo v hladni vodi, jih nato damo v manjšo posodico in segrevamo v mikrovalovki 10 sekund. Želatino dodamo sirni kremi. Dodamo smetano, ki smo jo spet stepli le do 50%. Kremo prelijemo čez mangovo plast.

Ostane še zadnja plast, za katero potrebujemo 30 g toplega mangovega pireja, kateremu dodamo vodo, želatino (predhodno namočeno) in na kocke narezan mango. Tako dobljeno mešanico prelijemo čez sirno plast in damo v hladilnik vsaj za 30 minut, še najbolje za par ur.

Ta torta vsebuje nekoliko manj sladkorja oziroma le toliko sladkorja, kolikor ga vsebujejo čokolada in sadje, zato je bolj primerna za poletne mesece.

11 Comments Add yours

 1. Barbara says:

  Torto sem naredila za sinov 20. rojstni dan in je bila odlična.
  Mangov mousse je bil precej svetlejše barve kot na sliki.
  Prvič od kar delam sladice sem dodala malenkost več sladkorja v kreme kot piše v receptu 🙂
  Namesto kremnega sira sem uporabila maskarpone.
  Če v receptu ne bi pisalo, da se smetano stepe 50% bi jo zagotovo preveč stepla. Mislim, da je bila prav zaradi tega torta še boljša.
  Torta je bila malo večja / uporabila sem trikratno količino vašega recepta.
  Odlično! Zagotovo jo bom še naredila.

  Liked by 1 person

  1. Pozdravljena, Barbara. Odlicno, vesel sem, da vam je uspela. Seveda, obicajno so recepti bolj nek okvir, ki pa omogoca dolocene prilagoditve oz. spremembe in s tem ni nic narobe. Ker ne vem, ali ste uporabili svez mango, vam mogoce za naslednjic priporocam sadne pireje, ki juh prodajajo na gourmetshop.si. Njihove izdelke sem uporabil ze veckrat in sem bil zelo zadovoljen. Skratka, se mnogo uspelih sladic vam zelim in hval za komentar.

   Like

  2. Anonymous says:

   Pozdravljeni

   Uporabila sem 24 model, in delala vse dvojno. Torej krat 2. Zelim povedati,da nikakor ne more s to kolicino pridet tako visoka krema.

   Ze ce sestejete grame cokoladnega mouse (115 g) in cheescake (460 g) je bistvena razlika. Plast cokoladnega mouse mi je komaj pokrilo piskotno podlago

   Upam,da sem razumljivo napisala

   Lp andreja

   Like

 2. andreja škrlec says:

  pozdravljeni
  včeraj sem delala torto po vašem receptu. vstavilo se mi je pri pripravi čokoladni musse kremi. ta krema ni niti približno tako visoka kot na sliki. tudi po količini ne more pridet tako visoka, kot zgornja (cheesecake).
  Zanima me, ali so količine pravilne, kajti tukaj nekaj ne bo držalo.
  hvala za odgovor

  Like

  1. Pozdravljeni, kako velik model ste uporabili? V receptu je namrec uporabljen 15 cm, kar je precej majhen model. Kolicine se torej nanasajo na navedeni premer. V kolikor nekdo zeli uporabiti vecjega, mora ustrezno prilagoditi kolicine (v tem primeru 20%).

   Like

   1. Andreja says:

    Pozdravljeni

    Uporabila sem tortni model 24 cm. Vse sestavine sem podvojila, torej od piškotnega dna do zadnje kreme.

    Pri pripravi čokoladnega moussa (skupaj 115 g) je le ta komaj prekril piškotno dno,saj mangov cheescake predstavlja 455 g skupnih sestavin in je bistveno višji.

    Upam,da sem sedaj bolj jasno napisala.

    Lp Andreja

    Like

 3. Andreja says:

  Pozdravljeni

  Pišem že v tretje, ker komentar ne objavi.

  Delala sem v tortnem modelu 24. Vse sestavine sem podvojila, tako od piškotnega dna do zadnje kreme.

  Pri pripravi čokoladne moussa je nekaj narobe z količino, saj skupne sestavine znašajo 115 g, ki komaj pokrijejo piškotno dno, medtem ko mangov cheescake obsega 455 g vseh sestavin.

  Upam, da sem sedaj razumljivo napisala.

  Hvala za odgovor

  Lp Andreja

  Like

  1. Pozdravljena,
   Najprej zadeva o komentarju. Stran je nastavljena tako, da moram komentar najprej objavit preden je viden javnosti.
   Fotografija, ki je objavljena ob receptu, je nastala ob upostevanju kolicin, ki so navedene. Vsekakor bom se enkrat preveril kolicine, vendar do tega trenutka nisem dvomil, da ne bi bile pravilne. V naslednjem komentarju vam sporocim, kaj sem ugotovil. Opravicujem se vam za nevsecnost in vseeno upam, da boste torto se kdaj poskusili.

   Like

   1. Ponovno pozdravljena. Po temeljitem pregledu količin in postopka priprave, sem ugotovil, da so količine pravilne. Težava je preračunavanju. Če 15-centimetrski obroč zamenjate s 24-centimetrskim, je faktor množenja količin približno 2,78, saj se površina pri isti višini precej poveča. V spodnji povezavi boste našli tabelo za preračunavanje, kjer jasno izhaja, kakšne so razlike pri povečanju premera obroča za peko. Upam, da sem vam bil v pomoč.

    Povezava na tabelo: https://www.cookipedia.co.uk/recipes_wiki/Cake_tin_conversion_charts

    Like

 4. Natalija says:

  Pozdravljeni.
  Tudi jaz sem ugotovila da se količina ne sklada z napisanim. Delala sem z modelom 15 cm,vendar sem s čokoladno plast jo komaj prekrila piškote.
  Lp

  Like

  1. Očitno bom moral narediti revizijo. Res, da sem torto delal že nekaj časa nazaj, ampak se ne spomnim, da bi imel kakršnokoli težavo pri količinah. Bom celotno zadevo naredil še enkrat in po potrebi popravil količine. Zahvaljujem se vam za povratno informacijo.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s