Jesenski ravioli

Jesen je čas za buče in za fige. Na splošno je to čas za bolj konkretne (beri: manj sveže) okuse.

Za začetek jeseni

Sestavine:

Testo za raviole:
300 g moke
3 jajca

Polnilo za raviole:
1 buča hokaido
75 ml smetane
Dve žlici sveže naribanega parmezana
Muškatni orešček

Ostale sestavine:
par svežih fig
100 g hamburške slanine
šop svežega žajblja
suhi paradižniki
sveže nariban parmezan
sol/poper

Moko in jajca zgnetemo v testo, ga zavijemo v folijo in damo v hladilnik vsaj pol ure.
Testo razvaljamo (če imate strojček za testo, izberite stopnjo 2) na dolge pravokotnike.

Bučo razpolovimo, ji odstranimo semena ter vsako polovico razrežemo najprej na tretjine, vsak kos pa še na manjše kose, da se bodo prej spekli. Kose damo na pekač, posolimo, popopramo in poškropimo z oljčnim oljem ter pri 200 stopinjah Celzija pečemo dokler ni buča povsem mehka. Ohladimo. Sredico ločimo od olupka in zmiksamo skupaj s smetano, muškatnim oreškom, soljo in poprom (posamezne začimbe dodajajte po okusu).

Tako dobljeno polnilo nabrizgamo (ali z žlico) damo na testo v razdalji približno 5 cm. Testo po robu namažemo z vodo in nanj damo drugo polovico testa (torej spodnje testo prekrijemo z enako velikim gornjim testom). S prsti poskusimo odstraniti čim več zraka okoli polnila.

Če želite kvadratne raviole, jih lahko narežete z nožem ali okroglim nožem za raviole. Že so vam bolj všeč okrogli ravioli, jih lahko odrežete s kakšnim okroglim modelčkom za piškote.

Raviole damo v soljen krop in kuhamo 5 minut. Po tem času vzemite enega iz kropa in ga poskusite. Če se vam zdi testo pretrdo, kuhajte še kako minuto.

V ponev (brez dodatne maščobe) damo na kocke narezano slanino (količino slanine lahko prilagodite temu, koliko dimljenega/slanega okusa želite v jedi – jaz imam raje malo več slanine). Pečemo toliko časa, dokler ni slanina zlato rjavo zapečena, nato jo damo na papirnato brisačo, da vpije prekomerno maščobo.
V isto ponev damo maslo in počakamo, da se začne peniti, nato dodamo žajbelj in ga pečemo toliko časa dokler ne postane hrustljav. Dodamo na manjše kose narezane suhe paradižnike in fige.

Dodamo kuhane raviole in panceto, po potrebi dosolimo in damo na krožnik. Naribamo parmezan in postrežemo.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s