Carbonara s svežo špinačo

V teh dneh, ko vsi malo več kuhamo in ko imamo več časa za razmislek o naslednjem kosilu, pride prav vsaka ideja, sploh če je enostavna za pripravo.

Tokrat sem klasični carbonari dodal svežo špinačo, ki doda malo barve, rahlo grenak okus in seveda vse koristne sestavine, ki jih špinača vsebuje.

Za 4 osebe potrebujemo:
400-500 g testenin
150 g slanine
dve pesti sveže špinače
3 jajca
1 dcl mleka
0,5 dcl smetane
sol/poper
timijan (svež ali posušen)
parmezan

Klasična carbonara sicer namesto slanine vsebuje t.i. guanciale (prekajene svinjske ličnice), vendar bo tudi klasična prekajena ali navadna slanina čisto v redu.
V receptu sem del smetane nadomestil z mlekom, ker je jed nekoliko lažja, vsekakor pa to ni del originalnega recepta.

Na malo olja jo najprej dobro prepražimo (med praženjem dodamo timijan po okusu) in če je zares mastna, jo lahko po praženju damo na papirnato brisačo, da nekoliko vpije odvečno maščobo.

V ločeni posodi zmešamo mleko, smetano, parmezan, jajca sol in poper. Količine parmezana, soli in popra lahko prilagodite vašemu okusu. Z vilico dobro razžvkljamo in pustimo ob strani.

Med tem časom skuhamo testenine in so te kuhane al dente, jih v ponvi zmešamo s popečeno slanino in zalijemo z jajčno mešanico. Ker so testenine še tople, bi se morala omaka nekoliko zgostiti. Če je pretekoča, lahko ponev še za pol minute date na ogenj in med tem časom budno spremljate gostoto omake. Jajca v nobenem primeru ne smete pregreti, ker bodo zakrknila. Dodamo špinačo jo in mešamo, da nekoliko uvene. Po potrebi dodamo sol in še nekaj parmezana.

To je to, hitro, enostavno in okusno.

Dober tek in ostanite zdravi!
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s