Testenine s šparglji in kozicami

Sezona špargljev je na vrhuncu, zato sem tokrat pripravil testenine s šparglji in kozicami in z nekoliko nenavadno izbiro testenin.

Sestavine za 4 osebe:

500 g testenin za lasagno
1 šop zelenih špargljev
pol kilograma kozic
1 strok česa
limonin sok
1 rumenjak
pest naribanega parmezana
maslo
oljčno olje


sol/poper

Priprava:

Šparglje operemo in jim odrežemo vrhove, ki jih postavimo na stran. Preostali del špargljev narežemo na manjše kose in jih vržemo v slan krop ter kuhamo približno 15 minut.
V ponev damo eno žlico masla in dve žlici oljčne olja približno 5 minut pražimo vrhove špargljev. Dodamo na drobno sesekljan česen in pražimo še toliko časa, da česen zadiši. Dodamo sok približno polovice limone in dobro premešamo. Dodamo kozice in jih še par minut kuhamo s šparglji. Solimo in popramo. Kozico odstavimo.

Šparglje, ki se kuhajo v kropu odstranimo iz vode. Vodo, v kateri so se kuhali šparglji ohranimo za kuhanje testenin.
Šparglje dobro zmiksamo s paličnim mešalnikom in precedimo skozi drobno sito, da dobimo gladko kremo. Kremo solimo in popramo, ji dodamo rumenjak in damo na nežen ogenj ter kuhamo par minut, da se nekoliko zgosti. Kremo dodamo v ponev s preostalimi šparglji.

Med tem časom damo kuhat testenine. Posamezne lističe previdno polagamo v krop in jih na začetku večkrat previdno premešamo, da se ne primejo. Običajno so take testenine kuhane po 8-9 minutah.

Ko so testenine kuhane, jih dodamo omaki, kateri dodamo še pest parmezana. Po potrebi dosolimo. Vse skupaj dobro premešamo in postrežemo.

p.s. Jajce lahko tudi izpustite, prav tako lahko izberete katero koli drugo vrsto testenin.

Zraven jedi priporočam, da postrežete še en lušni sauvignon. Na izbiro imate dve možnosti, ki ju boste našli na spodnji povezavi.

https://vinovino.si/2020/06/20/sauvignon-pullus-sauvignon/

3 Comments Add yours

  1. Reblogged this on VinoVino.si and commented:
    Peter Bajnoci pripravlja odlične jedi za k dobrim vinom. K temle testeninam bi izvrstno ustrezal Prosecco, morda tudi Prosecco Rosé.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s