Japonski (Japanese) cheesecake

Za začetek naj povem, da sem to rahlo sirovo sladico pripravljal prvič, seveda z manjšim cmokom v grlu, saj nisem bil prepričan, če bo uspela. Kljub temu, da bom nekaj dodatnega truda moral vložiti v zunanji izgled, je bil okus odličen. Prav tako je “štimala” tekstura. Pravi japonski cheesecake mora biti puhast, v ustih pa se mora stopiti. Okus je sladek in rahlo kiselkast.

Priprava je pravzaprav zelo preprosta. Vse kar morate stori je, da se držite enostavnih pravil.

Sestavine:
(količine so predvidene za 22 cm pekač – pri 16 cm pekaču količine razpolovite)

320 g kremnega sira (jaz sem uporabil kar namaz znamke Philadelphia)
40 g masla
100 ml mleka
80 g navadne moke
8 jajc (ločimo rumenjake in beljake)
160 g sladkorja
žlica limoninega soka

Najbolj enostavno je, če imate doma pekač, ki ima zaprto dno. Jaz sem uporabil tega: model za torto.

V kozici zavremo vodo za vodno kopel (bagnomaria) in kozico odstavimo. V ločeno posodo damo sir in maslo ter to posodo damo nad vročo vodo ter mešamo toliko časa, dokler ne dobimo mehke kreme. Dodamo mleko in ponovno premešamo. V kremo presejemo moko in zmešamo, da odstranimo grudice. Dodamo rumenjake in ponovno premešamo.

V mešalno posodo damo beljake in jih začnemo mešati na srednji hitrosti. Dodamo limonin sok. Ko se beljaki začenjajo peniti, dodamo eno tretjino sladkorja, čez nekaj časa drugo tretjino in čez kako minuto še preostanek sladkorja. Beljaki morajo biti lepo stepeni, vendar ne čisto do konca. Dobiti moramo mehke vrhove.

Eno tretjino beljakov primešamo sirni kremi in dobro premešamo. V kremo dodamo še par žlic beljakov in ponovno dobro premešamo, nato pa kremo vlijemo v posodo k preostanku beljakov in počasi ter previdno premešamo, da dobimo gladko zmes brez grudic.

Kremo vlijemo v pekač, na dnu katerega smo dali peki papir.

V večji pekač vlijemo vrelo vodo in vanjo položimo pekač s kremo. Pečemo pri 180° C 20 minut. Nato za 5 sekund odpremo vrata pečice, da nekaj vlage odstranimo iz pečice. Vrata ponovno zapremo in pečemo pri 110° C še 60 minut.

Pekač odstranimo iz pečice in počakamo par minut, da cheesecake odstopi od pekača. Zadevo lahko takoj postrežemo.

To je to. Sliši se enostavno, ker tudi dejansko je. Kot rečeno, to je bil moj prvi poskus. Ko naredim verzijo 2.0, objavim posodobljen rezultat. Okus je kljub vsemu bil odličen, prav tako tekstura. Zraven pravzaprav ne potrebujete ničesar, saj je torta odlična sama po sebi.

2 Comments Add yours

  1. Ali torej “bagnomaria” način uporabiš dvakrat? Enkrat ob mešanju sira in masla in drugič ob pečenju v pečici?

    Liked by 1 person

    1. Če smo zelo tehnični, ta drugi “bagnomaria” služi temu, da v pečici ustvariš čim več vlage in posledično preprečiš, da cheesecake popoka zaradi vročine. Iz istega razloga pečico nato po 20 minutah odpreš in izpustiš vso tisto vlago ven, ker se mora potem eno uro zadeva zapeči.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s