Pasta al pesto

Pasta al pesto, kot jo boste našli v Deželi Liguriji, je ena izmed klasičnih jedi, ki jih ne smete izpustiti, če se boste vozili mimo.

Doma sem to jed pripravil že večkrat, zares dobro pa sem jedel v Vernazzi, ki je eno izmed mestec v nacionalnem parku Cinque Terre. Kljub temu, da je bila cena krožnika precej zasoljena, mi ni bilo žal. Kremasta tekstura in ravno prav kuhane testenine so čudovito dopolnile to poletno jed ter ustvarile nepozabno ligursko vzdušje, tik ob morju z rahlim vetričem, ki je prihajal z zahoda.

Sestavine za 4 osebe:

Pesto:
50 g sveže bazilike
2 stroka česna
100 ml ekstradeviškega oljčnega olja
70 gr parmezana (Parmigiano Reggiano)
30 g ovčjega sira (percorino)
15 g pinol (predhodno nežno popraženih v ponvi)
1 ščepec soli

Testenine:
300-400 g svežih testenin (trenette, bigoli, špageti, …)
150 g stročjega fižola
150 g krompirja, narezanega na koce
Sol

V mikser, še bolje pa v možnar, dajte baziliko, česen, pinole in sol ter začnite miksati oziroma treti. Počasi dodajajte oljčno olje in ko dobite dokaj tekočo konsistenco, dodajte sir.
Tako pripravljen pesto lahko shranite na hladnem v dobro zaprtem kozarčku, v katerega lahko na vrh natočite nekaj oljčega olja, da ostane pesto spodaj lepe zele barve.

Za pripravo testenin v vodo dajte testenine, krompir in stročji fižol, posolite in kuhajte toliko časa, dokler niso testenine skuhane. V mojem primeru so se sveže testenine kuhale 8 minut, krompir pa vsekakor dlje, zato sem v vodo dal naprej krompir in stročji fižol, po štirih minutah pa še testenine. Po 12 minutah so bile vse tri sestavine perfektno pripravljene (testenine, seveda, al dente)

Pesto nato damo v ločeno posodo (nikoli ga ne segrevamo v ponvi-vročina kuhanih testenin bo zadoščala). Prihranimo približno 1 dcl vode, ki je ostala od kuhanja testenin in jo polijemo čez pesto. Na ta način bomo dosegli, da bo konsistenca omake bolj kremasta.
Testenine, krompir in stročji fižol odcedimo in stresemo na pesto ter vse skupaj dobro premešamo.

Če bi tudi vi želeli v svoj dom pripeljati delček Ligurije, pripravite to enostavno jed, ki jo imajo radi vsi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s