Carbonara – tista ta prava

Klasik ne interpretiramo. Tudi na tej strani je nekaj receptov, ki so se naslonili na klasično carbonaro, vendar je ta prava carbonara le ena!

Zanjo boste potrebovali naslednje sestavine:

Končni izdelek

Za 4 osebe:

200 g sušenih svinjskih ličnic (guanciale)
50-80 g ovčjega sira (pecorino romano)
15 g parmezana
5 rumenjakov
sol/poper
400 g testenin (npr. Tortiglioni)

Priprava:

V globoko posodo dajte rumenjake (med ločevanjem jajc lahko na rumenjaku ostane malo beljaka, ne bo nič škodilo končnemu izdelju) in jih na hitro premešajte z metlico. Popoprajte in dodajte en del ovčjega sira in celoten parmezan ter še enkrat dobro premešajte.

Nato v hladno kozico dajte na srednje velike kose narezane ličnice in dajte kozico na ogenj. Pozor: kozica mora biti hladna in nikakor ne dodajajte maščobe, saj bodo ličnice precej maščobe spustile med peko! Na začetku je temperatura ognja lahko višja, ko pa se začne cvreti, zmanjšajte ogenj na minimum in pecite toliko časa, da so ličnice prijetno popečene. Med pečenjem dodajte v kozico ščepec soli.

Guanciale med peko

V slan krop damo testenine in ko so kuhane, jih na hitro odcedimo (pri tem mislim, da lahko ostane na njih nekaj vode od kuhanja) in jih pretresemo v posodo, kjer imamo jajčno mešanico. Temperatura testenin bo začela gostiti jajca. Med mešanjem dodajamo popečene ličnice in vso maščobo, ki je ostala v kozici. Vse dobro premešamo, dokler niso testenine lepo obdane s kremasto omako.

Serviramo na krožnike in na testenine po želji naribamo še malo ovčjega sira in popopramo.

Opomba:
vse količine (zlasti ličnice in sir) lahko tudi povečate, če želite, da je jed bolj intenzivnega okusa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s