Gyoza

Tale recept je za vse ljubitelje azijskih okusov. Gyoza so zelo popularni azijski “cmoki”, polnjeni z mesom, zelenjavo in začimbami, ki jih lahko postrežete kot predjed, prilogo ali glavno jed.

Originalni recept vključuje polnilo s svinjskim mesom. Jaz sem uporabil mešano meso, lahko pa izberete tudi svojo različico, na primer s puranjim mesom.

Za pripravo približno 38 kosov potrebujemo naslednje sestavine:

Za pripravo testa (če ga ne boste kupili že pripravljenega) potrebujete:
– 240 g navadne moke
– 1/2 žličke soli
– 120 ml vode
– gustina ali riževe moke

Vodo zavremo in ji primešamo sol. Nato vodo počasi vmešavamo v moko in gnetemo približno 10 minut, da dobimo gladko testo. Ovijemo v plastično folijo in pustimo počivati 30 minut. Testo nato razvaljamo. Jaz sem uporabil napravo za testenine, kar pomeni, da je bilo v mojem primeru testo razvaljano na debelino, ki ustreza številki 1. Med valjanjem uporabimo gustin ali riževo moko, da se nam testo ne prime na napravo za testenine oziroma podlago, na kateri delamo.

Za polnilo so sestavine naslednje:
– 340 g mesa (svinjskega, mešanega)
– 140 g zelja (kitajskega, mladega)
– 2 mladi čebuli
– 1 strok česna
– 1 kos ingverja (1,5 cm x 1,5 x cm)
– 1 žlico sezamovega olja
– 1 žlico sojine omake
– sol/poper

Vse sestavine za polnilo zmešamo skupaj (zelenjavo seveda predhodno na drobno narežemo). Vzamemo en krog testa, nanj damo žličko polnila in ga po obodu namažemo z vodo, da se bo testo lepo zlepilo (popolnoma enako, kot če bi delali klasične raviole ali torteline). Obikujemo cmoke in jih položimo v ponev, v kateri smo segreli navadno olje. Paziti moramo, da je oblika cmoka taka, da ima spodnji del raven, saj morajo v ponvi stati lepo ravno.

Pražimo dokler ni spodnja stran lepo zlato rjavo zapečena. Nato v kozico nalijemo približno deciliter vrele vode in hitro pokrijemo s pokrovko. Tako kuhamo približno 3 minute.

Gyoza cmoki so pripravljeni. Lahko jih postrežemo kar takole, lahko pa jih pomočimo v omako, ki jo pripravimo tako, da zmešamo žlico sezamovega olja, žlico sojine omake, žličko pikantnega olja ali kakšnega drugega pikantnega pripravka po vašem okusu in žlico navadnega kečapa.

One Comment Add yours

  1. Zraven takih gyoza cmokov pa kozarec rizlinga, najbolje nemškega, ki bo imel nežno cvetlično aromo, ne bo pa čisto nič sladek.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s