Kokice, karamela in tiramisu

Kroglice z okusom tiramisuja, ovite v zmlete kokice s karamelo

Kroglice z okusom tiramisuja, ovite v zmlete kokice s karamelo.
Kroglice z okusom tiramisuja, povaljane v kokice s slano karamelo

To je sladica, ki ne bo vzela veliko časa, še največ ga boste porabili medtem ko čakate, da si določene sestavine “odpočijejo”.

Za približno 20 kroglic (po ca. 16 g vsaka) potrebujemo:

ZA POKOVKO:
120 g koruze za popcorn
Par žlic navadnega (ali kokosovega) olja
300 g navadnega sladkorja
Velik ščep soli
113 g masla
Zvrhano žlico sode bikarbone

ZA KROGLICE:
250 g piškotov savoiardi
100 ml kave
100 g mascarponeja

Najprej se lotimo pokovke. V lonec ali nekoliko bolj globoko ponev vlijemo olje in ko se ta segreje, dodamo koruzo. Počakamo, da se ta lepo speče (ko pokanje preneha, posodo odstavimo). Pokovko stresemo na pekač, na katerega smo dali peki papir in jo enakomerno razporedimo po pekaču.

V globoki posodi pripravimo slano karamelo in sicer tako, da v posodo najprej stresemo sladkor in pustimo pri miru, dokler se ves sladkor stopi. Ko je karamela lepe jantarne barve (pazite, da ne bo pretemna, ker postane pregrenka), dodamo sol in maslo. Nadaljujemo s kuhanjem, da se ustvari lepa kremna tekstura. Dodamo sodo bikarbono in kuhamo še nekaj sekund. Ves čas moramo biti pozorni na barvo, ki ne sme postati temno rjava.

Ko je slana karamela pripravljena, jo prelijemo čez pokovko in dobro premešamo. Pustimo stati, da se karamela povsem ohladi in “karamelizirana” pokovka postane dovolj krhka, da jo lahko z rokami nadrobimo.

Pokovko stresemo v mikser in jo zmeljemo. Tu sta možni dve varianti: če želite bolj droben prah, miksajte dlje časa, če pa želite, da pod zobmi še nekoliko zahrusta, mikser izključimo nekoliko prej. Tako pripravljen prah stresemo v posodo, v kateri bomo kasneje povaljali kroglice.

Za pripravo kroglic vzamemo savoiardi piškote in jih zmeljemo v mikserju, dokler ne dobimo finega prahu. Stresemo v ločeno posodo, dodamo kavo in mascarpone. Vse skupaj dobro pregnetemo in damo v hladilnik za 30 minut do 1 ure.

Oblikujemo kroglice, ki naj tehtajo približno 16 g vsaka. Če želite pripraviti večjo količino, jih naredite manjše in obratno za večje kroglice. Nato kroglice povaljamo v zmletih kokicah in takoj postrežemo ali damo še nekaj časa v hladilnik, da se lepo ohladijo.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s