Rabarbarina pita

Pita in čakajoča poskuševalka

Obožujem recepte, ki so preprosti in nudijo odličen okus. Tale pita je odličen primer. Priprava je enostavna, terja le nekaj časa, za peko, vendar lahko med tem časom posesate po tleh, pogledate del svoje najljubše serije ali nahranite psa.

Recept je za model dimenzije 23 cm.

Testo za pito

225 g navadne moke

100 g kristalnega sladkorja 

30 g mletih mandljev

12 g rjavega sladkorja

1 žlička pecilnega praška

1 žlička soli

150 g hladnega masla, narezanega na kocke

Nadev 

450-500 g na kocke narezane sveže rabarbare

80 ml smetane za stepanje

1 jajce 

1 rumenjak 

50 g kristalnega sladkorja

18 g navadne moke 

15 g mletih mandljeva

5 ml vanilijevega ekstrakta

Najprej zmešamo vse suhe sestavine in nato počasi dodajamo maslo, da dobimo konsistenco, ki spominja na drobtine. Nato približno 3 zvrhane žlice (ali približno 140 gramov) razporedimo po pekaču s peki papirjem (to bo služilo kot “crumble” na vrhu pite), ostalo količino pa damo v model za pite. Testo dobro pritisnemo najprej po obodu pekača, nato pa še po dnu. Oboje pečemo 20-25 minut pri 180°. Tako pečeno testo in crumble dobro ohladimo.

Pripravimo nadev. Rabarbaro narežemo na kocke. V ločeni posodi zmešamo vse ostale sestavine. Na pečeno testo stresemo rabarbaro in prelijemo z mešanico. Potresemo s prej pripravljenim crumblom in vse skupaj damo nazaj v pečico za dodatnih 30 minut pri isti temperaturi.

Ko je pita pečena, jo najprej dobro ohladimo. Testo je bolj krhko od klasičnega testa za pite, zato bodite pri rezanju in serviranju dodatno previdni. Zraven se lepo prileže kakšna angleška krema, vanilijev sladoled ali kaj tretjega po vašem okusu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s