Enostaven recept za polnjen kruh

Enostaven recept za pripravo kruha, polnjenega s sirom in šunko, ki zahteva malo dela. Potrebnega je le nekaj časa za vzahanje. Poleg tega pa končni izdelek tudi lepo izgleda.

Za model premera 20 cm potrebujemo:
– 300 g moke
– 80 ml mleka
– 3 g suhega kvasa
– 5 g soli
– 1 jajce
– 100 sladke smetane
– polnilo po želji


V mlačno mleko dodamo kvas in pustimo 5 minut, da se kvas aktivira.
Moki dodamo sol in sladkor ter premešamo. Dodamo sladko smetano, jajce in aktiviran kvas.

Zamesimo na roke ali z uporabo robota. Ko se oblikuje testo, ga dodatno oblikujemo v kroglo, damo v pokrito posodo in pustimo vzhajati 1 uro, da se prostornina testa podvoji.

Pripravimo polnilo. V mojem primeru so to šunka, kremni sir in hrustljava čebula. Lahko pa namesto tega dodate tudi sladke sestavine, suho sadje, kandirano sadje, …

Vzamemo 20 cm pekač in ga premažemo z maslom. Na dno damo peki papir.

Testo damo na ravno površino in ga razrežemo na pet enakih kosov (dobimo 5 trikotnikov). Vsak kos posebej oblikujemo v kroglico. Pokrijemo jih s plastično folijo in pustimo počivati 15 minut.

Vzamemo eno kroglico testa in jo oblikujemo tako, da sta dve stranici krajši, dve pa dolgi približno 15 centimetrov (v obliki kvadra ali jezika). Spodnjo ali zgornjo polovico zarežemo z nožem ali strgalom za testo in sicer tako, da dobimo tanjke trakove, ki pa se še vedno držijo skupaj. Druga polovica ostane nedotaknjega. Na nedotaknjeno polovico damo polnilo (sladko ali slano) in začnemo zavijati tako, da najprej zavihamo levi in desni rob nenarezane polovice, nato pa začnemo zvijati v rolico od nedotaknjene polovice proti narezani. Vsak posamezen kos damo v pekač na obod, tako da na sredini ostane luknja kot pri šarklju.


Pekač prekrijemo s plastično folijo in pustimo vzhajati na sobni temperaturi 1 uro.

Segrejemo pečico na 170°C.

Testo premažemo s svežim mlekom.

Pečemo 17-20 minut oziroma dokler ni kruh zlato rjavo zapečen. Vzamemo iz pečice in pustimo, da se dobro ohladi.

Leave a comment