Matcha piškoti z belo čokolado

Matcha čaj je edinstvena in cenjena sestavina v japonski tradiciji, ki ima bogato zgodovino in globok pomen. Izvor tega priljubljenega čaja sega nazaj v 12. stoletje, ko so japonski menihi uvozili čaj iz Kitajske. Vendar je bil matcha čaj razvit in prilagojen japonskemu okusu in kulturi, kar je privedlo do nastanka edinstvenega japonskega načina priprave in uživanja čaja.

Matcha čaj ima posebno vlogo v japonski tradiciji čajne ceremonije, imenovane “chanoyu” ali “sado.” Ta ritualna praksa poudarja harmonijo, spoštovanje, čistost in mir ter matcha čaj igra ključno vlogo pri doseganju teh idealov. Priprava matcha čaja je skrbno in natančno opravilo, kjer se čajni listi v prahu zmešajo z vročo vodo in penijo z bambusovo metlico. Ta metoda poudarja pomen prisotnosti in skrbnosti, ki ju japonska tradicija ceni. Matcha čaj ostaja pomemben element japonske kulinarike, kulture in filozofije, ki navdihuje ljudi po vsem svetu, tudi pri ustvarjanju okusnih piškotov z matcha čajem.

Priprava teh piškotov ni tako zapletena, saj v bistvu vse sestavine zmešamo skupaj in oblikujemo kroglice, ki jih nato spečemo.

Za približno 12 piškotov potrebujemo:

240 g moke
žličko sode bikarbone
pol žličke soli
1 žlico škroba
2 žlici matcha čaja v prahu
170 g masla
150 g belega sladkorja
100 g rjavega sladkorja (npr. Light Muscovaldo)
1 celo jajce + 1 rumenjak
1 strok vanilije (ali 1 žličko vanilijevega ekstrakta)
170 g bele čokolade

V posodi zmešamo moko, sodo, sol, škrob in matcha prah. V ločeni posodi stepemo sladkor in maslo. Z mešanjem nadaljujemo približno eno minuto, nato dodamo celo jajce in rumenjak ter vanilijo. Mokre sestavine dodamo suhim ter dobro premešamo, da dobimo mehko testo. Vmešamo še narezano belo čokolado.

Oblikujemo kroglice. Jaz sem uporabil kar žlico za sladoledne kepice. Pri tej količini bi jih morali dobiti približno 12. Tako oblikovane kroglice damo na pekač. Kroglic ni treba potlačiti, saj se bodo med peko spustile in oblikovale v kroge. POZOR: pečemo po 6 piškotov naenkrat, torej v dveh rundah.

Pečemo pri 180°C približno 12 minut. Piškoti so pečeni, ko so ob robu nekoliko zlato rjavi, na sredini pa še mehki. Nato pekač vzamemo iz pečice in pustimo, da se piškoti dokončajo peči na vročem pekaču. Nato jih prestavimo, da se ohladijo.

Ob koncu še zahvala Andreju Planini za matcha čaj, brez katerega tega recepta ne bi bilo.

Leave a comment