Boeuf Bourguignon

Boeuf bourguignon oziroma govedina po burgundsko je bil prvi recept, ki sem ga na svojem blogu objavil pred skoraj točno tremi leti. Takrat sem citiral knjigo Mastering the Art of French Cooking, avtoric Louisette Bertholle, Simone Beck in seveda Julie Child. Njena govedina se pojavi tudi v filmu Julie & Julia. Že pred tremi leti sem se zaljubil v to jed, tokrat bom poskusil te iste občutke prenesti tudi vam.

Sestavine (za približno 6 oseb):

1 kg govedine (v mojem primeru vrat)

2 dcl rdečega vina (npr. burgundec, merlot)

oljčno olje

100 g slanine

1 čebulo

sol in poper

dve žlici ostre moke

dve žlički paradižnikove mezge

2 stroka česna

dve žlički timijana

dva lovorova lista

400 g svežih gob

Priprava:

Pečico segrejemo na 230ºC.

Popečemo slanino in ko je pečena, jo damo v kozico, v kateri bomo kuhali ostale sestavine. Govedino narežemo na enake kose in jo dobro osušimo. Vlažno meso ne bo porjavelo. V ponvi rahlo popečemo govedino in jo nato stresemo v isto kozico kot slanino. Meso in slanino solimo in popramo ter potresemo z moko. Odprto kozico damo v pečico za 4 minute. Po štirih minutah ponovno premešamo in še enkrat damo v pečico za dodatne 4 minute. Nato posodo vzamemo iz pečice in temperaturo zmanjšamo na 165ºC. V posodo zlijemo dva 2dl goveje jušne osnove in 2 dl rdečega vina. Posodo pokrijemo in jo damo v pečico za 4-6 ur.

V ponvi, v kateri smo pekli govedino in slanino popečemo gobe, nato pa ločeno še čebulo.

Nekje na polovici časa (po približno 2 urah) preverimo, da je v kozici dovolj tekočine. Po potrebi dodamo malo jušne osnove.

Ko je meso skuhano, dodamo še popečene gobe in čebulo in na štedilniku kuhamo dodatne 1-2 minute.

Jed postrežemo z žličniki, lahko tudi kakšnimi testeninami. Moja najljubša kombinacija: boueuf bourgignon + pire krompir z veliko masla + popečena gomoljna zelenjava.

Francoska klasika, za katero sem prepričan, da lahko mesto najde tudi v marsikaterem slovenskem domu.

One Comment

Comments are closed.