Coq au vin (piščanec v vinu)

Coq a vin je ena tistih klasičnih francoskih jedi, ki spada v kategorijo “comfort food” oziroma jedi, ki jih pripravimo za dušo.

Je pravzaprav zelo enostavna jed in v primerjavi s govejo različico Boeuf bourgignon ne vzame toliko časa. Jed lahko pripravite v približno eni uri in pol. Vse, kar potrebujete, je en dober kos piščančjega mesa, nekaj zelenjave in eno dobro vino.

Za tovrstne jedi sam najraje uporabljam razkoščičena piščančja bedra in piščančje kračke, ker so bolj polnega okusa kot klasične piščančje prsi. Seveda pa lahko uporabite tudi mešano piščanjčje meso.

Za 4 osebe potrebujemo:

4 piščančja bedra
4 piščančje krače
100 g pancete ali slanine
približno 8 šalotk
2 žlici olivnega olja
​3 stroke česna
​2 žlici paradižnikove omake, mezge
0,7 l rdečega vina 
1 korenček
sol
sveže zmlet poper
3 večji rjavi šampinjoni
maslo
moko

Na oljčnem olju najprej dobro popečemo slanino, ki smo jo predhodno narezali na manjše koščke. Slanino odstranimo in na maščobi, ki se je nabrala v kozici popečemo še narezano šalotko, dokler ne postane prosojna in lepo karamelizira.
Popečeno šalotko odstranimo in v istem loncu popečemo kose piščanca, ki smo ga predhodno dobro osušili s papirnato krpo, saj bodo le tako lepo popekli.
Piščanca odstranimo in dodamo sesekljan česen. Pečemo ga toliko časa, da zadiši. Vsekakor morate biti pozorni, da ga ne zažgete, ker bo postal grenek. Vse skupaj deglaziramo z malo rdečega vina, da vsa tista dobrota odstopi z dna posode. Dodamo popečenega piščanca, popečeno šalotko in slanino ter zalijemo z vinom in jušno osnovo. Solimo in popramo.

Kuhamo toliko časa, dokler ni meso povsem mehko. Pri meni to običajno traja približno uro in pol. Po tem času mesto dejansko odstopi od kosti in je izredno mehko.

Jed lahko postrežemo z basmati rižem, popečeno gomoljno zelenjavo, testeninami, v pečici pečeno cvetačo, pire krompirjem ali pa kakšno drugo prilogo.

Ker se jed večino časa kuha praktično sama, boste imeli še nekaj časa, da pripravite sladico, mogoče brownije (rjavčke) s kavno kremo? Recept najdete na tej povezavi.

In ker je to klasična francoska jed, ne boste čisto nič zgrešili, če zraven ponudite klasično francosko vino modri pinot.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s